S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko “OK” souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde

Popencový sirup - recept

13.05.2017

Popenec břečťanolistý je hojně rozšířený "plevel", který právě touto dobou kvete a je tedy ideální čas na jeho sběr a výrobu domácího sirupu.

Popenec břečťanolistý je hojně rozšířený "plevel", který právě touto dobou kvete a je tedy ideální čas na jeho sběr a výrobu domácího sirupu.

Hlavními obsahovými látkami v popencové nati jsou třísloviny, hořčiny, saponiny, pryskyřice, cholin, organické kyseliny a minerální látky.

Bylina podporuje látkovou výměnu, působí protizánětlivě, detoxikuje játra a ve formě sirupu je ideální při nachlazení a je pozorována i úleva při bronchiálním astmatu.

Na litr sirupu budete potřebovat cca 3 litry čerstvé kvetoucí popencové nati, kterou opláchněte a nastříhejte na cca 2 cm kousky.

Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla bylina ponořená. Oloupejte 3 pomeranče, nakrájejte na plátky a umístěte na bylinu ( pomeranče popenec trochu zatíží), ta aby byly také ponořeny.

Přikryjte poklicí a nechte louhovat 24 hodin.

Druhý den přiveďte k Varu, pomeranče pomačkejte s bylinou a krátce povařte.

Přeceďte a v odvaru rozpusťte 1 kg cukru a na mírném plameni redukujte do objemu cca 1 litru - konzistence hustého sirupu.

Přidejte lžičku kyseliny citronové a přelijte do čistých a vypařených skleniček, které na chvilku otočte na víčko.

Užívejte při nachlazení nebo kašli 3 - 4 lžíce denně.

NWNkM