Popenec břečťanolistý je hojně rozšířený "plevel", který právě touto dobou kvete a je tedy ideální čas na jeho sběr a výrobu domácího sirupu.
Hlavními obsahovými látkami v popencové nati jsou třísloviny, hořčiny, saponiny, pryskyřice, cholin, organické kyseliny a minerální látky.
Bylina podporuje látkovou výměnu, působí protizánětlivě, detoxikuje játra a ve formě sirupu je ideální při nachlazení a je pozorována i úleva při bronchiálním astmatu.
Na litr sirupu budete potřebovat cca 3 litry čerstvé kvetoucí popencové nati, kterou opláchněte a nastříhejte na cca 2 cm kousky.
Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla bylina ponořená. Oloupejte 3 pomeranče, nakrájejte na plátky a umístěte na bylinu ( pomeranče popenec trochu zatíží), ta aby byly také ponořeny.
Přikryjte poklicí a nechte louhovat 24 hodin.
Druhý den přiveďte k Varu, pomeranče pomačkejte s bylinou a krátce povařte.
Přeceďte a v odvaru rozpusťte 1 kg cukru a na mírném plameni redukujte do objemu cca 1 litru - konzistence hustého sirupu.
Přidejte lžičku kyseliny citronové a přelijte do čistých a vypařených skleniček, které na chvilku otočte na víčko.
Užívejte při nachlazení nebo kašli 3 - 4 lžíce denně.