Kůra jihoamerického stromu Chuchuasi se užívá v tradiční medicíně hlavně při artritidě a revmatismu, kloubních onemocněních, k uvolnění svalů a k fytoterapii osteoporózy.
Slouží i jako imunostimulant při bronchitidě a chřipkových onemocněních. Posiluje nervovou soustavu, zlepšuje oběhové funkce a dodává energii.
Obvykle se z Chuchuasi připravuje odvar, nebo se užívá v kapslích. Mletou kůru můžete využít i do pokrmů, jako inspiraci Vám přinášíme recept na kaštonovo-vanilkové cookies.
Budete potřebovat:
1 hrnek cukru
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku kaštanové mouky
2 polévkové lžíce mleté kůry chuchuasi
1 polévková lžíce vanilkového cukru
prášek do pečiva
špetka soli
Veškeré suché suroviny smíchejte v homogenní směs.
Do mísy vlijte 1/2 hrnku vlažné rozpuštěné Hery, vmíchejte 1 celé vejce, přidejte 2 polévkové lžíce vanilkového extraktu a rozmíchejte.
Vsypte suchou směs a vypracujte kompaktní hutné těsto.
Vyválejte váleček, nakrájejte kousky z nich ukoulíte kuličky, které rozplácnete na cca 0,5 cm vysoké placičky.
Pečte cca 10 minut v troubě předehřáté na 190°C