Sušená poupata Hřebíčkovce vonného, neboli obecně známé koření "hřebíček", obsahují mimo jiné silici, která má antibakteriální a desinfekční účinky.
Hlavně ale dokáže zklidnit zubní nervy, což využívá i stomatologie v mnoha přípravcích k ošetření zubů.
Příprava hřebíčkové tinktury je velmi jednoduchá, nepotřebuje žádné speciální komponenty, a tak by neměla chybět v žádné domácí lékárničce.
20 g hřebíčku lehce podrťte v hmoždíři nebo například válečkem a nasypte do 0,5 litru vodky. Protřepte a nechte louhovat.
Po cca 3 týdnech – vodka změní barvu do hnědé – je tinktura hotová. Můžete ji přecedit, ale není to nutné.
Vhodné je odlít si tinkturu do menší lahvičky s kapací vložkou a uložit ji do koupelny. Pár kapek do skleničky s vodou funguje mnohem lépe než běžné komerční ústní vody.
Desinfikuje, prospívá dásním, pomáhá při aftech a při bolestech v krku uleví kloktání roztoku, jehož sílu si vždy můžete přizpůsobit podle potřeby.
hřebíčková tinktura, domácí tinktura hřebíček, jak vyrobit tinkturu, recept hřebíček, ústní voda z bylin, hřebíčková ústní voda, desinfekční účinky hřebíčku, bylinky na dásně, přírodní kloktadlo, hřebíček na zuby, silice hřebíček, antibakteriální účinek hřebíčku, bylinné tinktury domácí výroba, recept na tinkturu, léčivé byliny na zuby, léčivé byliny na afty, domácí desinfekce dutiny ústní, domácí recepty z bylin, bylinky proti bolesti zubů, hřebíček použití