Úvod » Potraviny - Koření - Nápoje » Koření » Cayenský pepř - Chilli 20 g Ex Herbis
Cayenský pepř je mletý prášek z ostře pálivé chilli papričky pocházející původně v údolí řeky Cayen v dnešní Francouzské Guayaně.
Pálivost se pohybuje v rozmezí 30.000 až 50.000 SHU a patří mezi ostřejší chilli.
Cajenský pepř má vysoký obsah vitamínu A, dále obsahuje vitamin B6, vitamin E, vitamin C, riboflavin, draslík a mangan.
Nicméně, vzhledem k velmi malému množství v jakém se obvykle dávkuje, má nepatrný podíl na celkovém denním příjmu těchto látek.
Vzhledem k vysokému množstvím kapsaicinu Cajenský pepř rozšiřuje cévy a urychluje látkovou výměnu a celkově prohřívá.
Jako koření se Cayenský pepř využívá napříč různými kuchyněmi.
Tvoří důležitý základ různých pálivých omáček a marinád, zvláště v kombinaci s octem.
Používá se, ale i ve studené kuchyni k přípravě dipů, neb o jen tak na sendvič.
Cayenský pepř, stejně jako další odrůdy Chilli se s oblibou přidávají i do různých nápojů, kterým dodávají pikantní chuť, ale hlavně jsou ideálním nosičem pro příznivé účinky Kapsaicinu.
Ve studiích na zvířatech,se ukázalo, že kapsaicin zrychluje metabolismus, což způsobuje ztrátu hmotnosti.
Tím že se zvyšuje krevní oběh a průtok krve do všech důležitých orgánů, urychluje se okysličení a distribuce živin do všech orgánů.
Kapsaicin podporuje zdravou energetickou bilanci tím, že tlumí chuť k jídlu.
Bylo prokázáno, že Kapsaicin zvyšuje výdej energie, takže je prospěšný při žádaném hubnutí.
Cajenskému pepři jsou připisovány i afrodiziakální účinky, za což je opět zodpovědný Kapsaicin, který zvyšuje prokrvení včetně pohlavních orgánů
Rozličné studie ukazují i další pozitivní účinky Kapsicinu: schopnost regulovat vysoký krevní tlak, podporovat zdravou funkci jater a regeneraci jaterní tkáně, regulovat trávicí systém a podporovat zdravou produkci hlenu na sliznicích, které vystýlají vnitřní orgány .
Balení: 20 g