Úvod » Léčivé byliny a houby sušené » Hořec žlutý kořen Ex Herbis 100 g
100% Gentiana lutea
Kořen hořce žlutého (Gentiana lutea) je tradičně ceněnou surovinou s bohatou historií využití.
Tato rostlina pocházející z horských oblastí Evropy obsahuje řadu hořkých látek, které jí dodávají charakteristickou intenzivní chuť.
Aktivní látky:
Hořčiny (secoiridoidy) – např. gentiopikrin, amarogentin (patří mezi nejsilnější známé přírodní hořčiny).
Xantony – přirozené antioxidanty.
Alkaloidy – v nízkém množství, podílejí se na celkových vlastnostech kořene.
Pektiny a slizy – přispívají k jeho zahušťujícím vlastnostem.
Možnosti využití:
Výroba tinktur a macerátů – Lze připravit extrakt namočením sušeného kořene do alkoholu nebo vody.
Příměs do bylinných likérů – Hořec se používá jako základní složka některých tradičních aperitivů a digestivů.
Domácí přírodní kosmetika – Výluhy z hořce mohou sloužit jako přísada do kosmetických produktů, kde má význam zejména díky svým antioxidačním, tonizačním a zklidňujícím vlastnostem. Hořec obsahuje bioaktivní látky, které podporují regeneraci pokožky, zlepšují její vzhled a chrání ji před negativními vnějšími vlivy.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu nebo v herbáři.
Pokud potřebujete poradit, jsme Vám k dispozici na chatu.
Tradiční použití: 1 lžičku kořene vložte do 500ml vody. Přiveďte k varu a vařte 30 min. Odvar má hořkou chuť je možné ho přisladit medem.
Kořen hořce je ideální k přípravě tinktury nebo tzv. Hořcového vína
Balení 100 g
Surovina pro přípravu bylinného výluhu
Upozornění : Není vhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Neslouží jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
VÝROBCE: | Rosby Czech s.r.o. Na_Bělidle 64/3 Praha 5 |