Úvod » Potraviny - Koření - Čaj » Přísady na vaření a pečení » Agar 100 g Ex Herbis
Agar 850 - E406
Charakteristika: agar je bohatým zdrojem vápníku, jódu a železa.
Je nekalorický.
Získává se extrakcí mořských řas.
Síla gelu: 880 g/cm2
Použití v kuchyni:
pečení, výroba džemů, želé, mléčné výrobky, zákusky, aspiky, masové, rybí či drůběží výrobky
Dávkování: přibližně 4g - 15g agaru na 1 litr vody dle požadované pevnosti výrobku
Způsob použití: Agar zamícháme do studené vody a přivedeme do varu na 3-5 minut.
Vznikne pěna. Po jejím částečném opadnutí odstavíme.
Přidáme množství cukru dle zvyklostí (doporučené 200-250g na litr).
Při chladnutí (cca 50-60°C) přidáme přípravek k okyselení ( doporučená kyselina citrónová 3g na litr)
Balení: 100 g
Upozornění:
Agar netuhne za přítomnosti enzymů z čerstvého ovoce, jako je kiwi, papája, ananas, mango či broskve, proto je s nimi nepoužívejte.
Zajímavost
Agar (jinak též agar-agar) je přírodní polysacharid (lineární polymer galaktózy) s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas rodů Floridae a Gelidium.
Taje při 96 °C a tuhne při 40 °C.
V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a v mnoha výrobcích asijských kuchyní
od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různá želé, pudinky apod.
Je známý i jako japonská želatina, kanten nebo E406.
Agar je součástí cukrárenských želé.
Umožňuje vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, jež dobře drží tvar při krájení.
Výrobky obsahující agar jsou proto vhodné pro domácí přípravu extra vysoké vrstvy želé na dorty a zákusky.