S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko “OK” souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde

Rybízový sirup s bylinkami

13.07.2017

Rybízový sirup s bylinkami

Úroda rybízu ? Připravte si sirup, který oceníte při nachlazení a v období chřipek.

Kilo opraného rybízu doplňte hrstí čerstvého tymiánu, šalvěje a yzopu. Tuto základní kombinaci můžete doplnit hěřmánkem, černohlávkem a měsíčkem.

Vše dejte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu, vařte cca 5 minut a odstavte.

ke směsi přidejte 2 pomeranče ( oloupané nebo dobře omyté) pokrájené na plátky, promačkejte šťouchadlem na brambory a nechte min. 4 hodiny odležet.

Ještě jednou promačkejte a přeceďte do čistého hrnce. Přidejte kilo cukru a dejte opět vařit. Za občasného míchání redukujte na mírném plameni do zhoustnutí.

Naplňte do čistých a vypařených lahví, uzavřete a obraťe na víčko.

Uchovávejte v chladu a temnu.

Sirup můžete užívat při nachlazení po lžičkách a nebo používat pro prevenci v chřipkovém období, jako alternativní sladidlo.

MjNiO