Kilo opraného rybízu doplňte hrstí čerstvého tymiánu, šalvěje a yzopu. Tuto základní kombinaci můžete doplnit hěřmánkem, černohlávkem a měsíčkem.
Vše dejte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu, vařte cca 5 minut a odstavte.
ke směsi přidejte 2 pomeranče ( oloupané nebo dobře omyté) pokrájené na plátky, promačkejte šťouchadlem na brambory a nechte min. 4 hodiny odležet.
Ještě jednou promačkejte a přeceďte do čistého hrnce. Přidejte kilo cukru a dejte opět vařit. Za občasného míchání redukujte na mírném plameni do zhoustnutí.
Naplňte do čistých a vypařených lahví, uzavřete a obraťe na víčko.
Uchovávejte v chladu a temnu.
Sirup můžete užívat při nachlazení po lžičkách a nebo používat pro prevenci v chřipkovém období, jako alternativní sladidlo.