Úvod » Léčivé byliny a houby sušené » Kozinec blanitý - kořen 100 g Ex Herbis
Kozinec blanitý (Astragalus membranaceus) je vytrvalá bylina původem z Asie, kde se po staletí využívá v tradiční medicíně.
Sušený a řezaný kořen kozince je ceněný pro svou bohatou škálu bioaktivních látek a široké možnosti využití v bylinných odvarech, tinkturách i dalších formách přípravy.
Aktivní látky v kořeni kozince blanitého
Kořen kozince obsahuje několik důležitých biologicky aktivních sloučenin, které mu dodávají jeho unikátní vlastnosti:
Polysacharidy – patří mezi hlavní složky kořene, podporují stabilitu buněk a bývají předmětem mnoha vědeckých studií.
Flavonoidy – rostlinné antioxidanty, jako je kaempferol a quercetin, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Saponiny (Astragalosidy) – speciální triterpenoidní saponiny, které jsou zkoumány pro svůj vliv na lidský organismus.
Isoflavony – fytoestrogeny, které se přirozeně vyskytují v některých rostlinách a mohou mít vliv na hormonální rovnováhu.
Aminokyseliny a minerály – včetně selenu, vápníku, železa a hořčíku, které jsou klíčové pro správnou funkci těla.
Způsoby aplikace sušeného řezaného kořene kozince
Bylinné odvary (tradiční příprava)
Kozinec se tradičně používá jako odvar, který se připravuje dlouhým varem, aby se uvolnily cenné látky z tvrdé struktury kořene.
Postup přípravy: 1–2 lžíce řezaného kořene zalít 500 ml vody.
Vařit na mírném ohni 20–30 minut. Scedit a pít teplý nebo vychladlý. Může se kombinovat s jinými bylinami.
Tinktury (alkoholové výluhy)
Tinktura se vyrábí dlouhodobou macerací kořene v silném alkoholu.
Postup přípravy: Na 100 g kořene použít 500 ml 40% alkoholu.
Louhovat na tmavém místě 4–6 týdnů, občas protřepat. Poté scedit a uchovávat v tmavé lahvičce.
Přidání do vývarů a polévek
V čínské kuchyni se kořen kozince často vaří přímo ve vývarech a polévkách, což je skvělý způsob, jak ho začlenit do běžné stravy.
Bylinné směsi a kombinace s jinými bylinami
Kozinec se často kombinuje s dalšími bylinami, jako je:
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) – bohatý na vitamín C.
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) – harmonizuje bylinné směsi.
Ženšen pravý (Panax ginseng) – pro doplnění dalších saponinů.
Zajímavost:
V některých kulturách se kozinec přidává i do čajových směsí s jinými adaptogeny, například s eleuterokokem (Sibiřským ženšenem).
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu nebo v herbáři.
Pokud potřebujete poradit, jsme Vám k dispozici na chatu.
Kozinec blanitý je v tradiční čínské medicíně užíván po tisíce let.
Kozinec je mimo to významný adaptogen.
Užívání kozince je velmi bezpečné a doporučované.
Užívání:1x denně 3g (1 vrchovatá čajová lžička) dáme do 200ml studené vody a minimálně 15 min. vaříme (v případě potřeby dolijeme vodu
Balení: 100 g
Surovina pro přípravu bylinného nálevu.
Nevhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Neslouží jako náhrada pestré stravy. Nepřekračovat doporučené dávkování. Skladujte v suchu a temnu.
VÝROBCE: | Rosby Czech s.r.o. Na_Bělidle 64/3 Praha 5 |