Úvod » Produkty Ex Herbis » Černá sůl z Himalájí . Jemná 0,5-1 mm. 250 g Ex Herbis
Černá sůl nazývaná kala namak nebo sanchal
Je to zvláštní druh nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách.
Černou sůl lze pro její specifickou chuť , způsobenou sirnými sloučeninami, zařadit mezi koření.
Napomáhá při plynatosti a pálení žáhy, zlepšuje zrak, pomáhá při trávení a čištění střev.
Je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem, který, na rozdíl od klasické soli nezvyšuje, ale přispívá k jeho regulaci, protože neobsahuje tolik sodíku a tak nezvyšuje jeho obsah v krvi.
Pomáhá při trávení a čištění střev.
Balení 250 g
Těží se v sopečných oblastech Indie a Pákistánu.
Podle tradiční indické ajurvédské medicíny má černá sůl mnoho terapeutických vlastností.
Pomáhá při trávení a čištění střev, dále při nadýmání a pálení žáhy.
Je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem
Je vhodná pro lidi, kteří dávají přednost nesolené stravě.
Má také omlazující účinky, neboť napomáhá trávení a zlepšuje zrak.
Vegani oceňují černou sůl pro její vaječnou chuť.
Používá se například jako koření do tofu, aby napodobila vaječný salát.
Růžovo-šedá barva je způsobena vysokým obsahem železa a dalších minerálů.
Chemicky se jedná o chlorid sodný s vysokým obsahem minerálních látek včetně želetitých a sirných sloučenin.
Nelze ji zaměnit za běžnou sůl díky její specifické chuti.
Použití : Černá sůl se vydatně používá v indické kuchyni jako přísada do salátů a dalších pochoutek.
Je součástí kořenících směsi, například Chaat masala, kterým dodává typickou vůni a chuť.
Je považována za chladící koření a tak je vhodná do chladivých letních nápojů a salátů, který dodá neobvyklou chuť.
TIP: "vaječná" pomazánka bez vajec - Recept zde: