Úvod » Potraviny - Koření - Nápoje » Přísady na vaření a pečení » Xantanová guma 100 g Ex Herbis
Xanthan je dobře rozpustný ve vodě, kde tvoří viskózní disperze, jejichž viskozita závisí na teplotě.
Slouží zejména jako zahušťovadlo a stabilizátor emulzí, v kombinaci s jinými hydrokoloidy i jako gelotvorná látka.
Xanthanová guma je jemný prášek získaný kvašením cukru.
Xantanová guma je používá při přípravě pečiva.
Do těsta se přidává zamíchaná v mouce.
Můžeme ji použít jak do kynutého těsta, tak i do všech ostatních - třeného, křehkého, lineckého, piškotového, odpalovaného i listového.
V těstě má Xantanová gumu za úkol částečně nahradit vlastnosti lepku,
tzn. zpevnit strukturu těsta, zlepšit jeho elasticitu, vázat vodu a zadržet vzduch.
Dodává těstu potřebnou "lepivost", kterou by jinak právě zajistil lepek.
Hotové výrobky s Xantanovou gumou zůstávají déle čerstvé, křehké a vydrží déle měkké
Xanthan se používá k zahuštění a stabilizování výrobků na vodní bázi, například mléčné výrobky, sirupy a pekařské výrobky.
Ve zmrzlině zabraňuje ve vytváření ledových krystalků.
Obecně je považována za bezpečnou látku bez vedlejších účinků, jsou ale známy ojedinělé případy alergie na xanthan
Bývá označována jako E415
Dávkování v potravinách: cca 1 - 2 g na kilogram mouky.
Xantanová guma se uplatňuje i při výrobě domácí přírodní kosmetiky zvláště jako gelotvorná látka.
Použití při výrobě domácí kosmetiky:
Funguje dobře jako zahušťovadlo, stabilizátor emulzí, kondicionér a zvlhčující látka.
Používá se pro zvýšení stability emulzí, mírně zvyšuje viskozitu.
Umožňuje výrobu transparentvích gelů
Použití: Stabilizační přípravky pro péči emulze, gely, krémy, gely
Dávkování 0,5 až 2% Celkové hmotnosti konečného výrobku Podle požadované hutnosti gelu)
Rozpouští se ve vodné fázi
Balení: 100 g