Úvod » Potraviny - Koření - Čaj » Koření » Cubebový pepř 10 g Ex Herbis
Kubebový - Západoafrický Pepř (Piper guineense).
Koření se připravuje ze sušených plodů, vzhledově podobných černému pepři se zbytky stonků, proto bývá někdy nazýván “ocasatý pepř”
Vůně je příjemně aromatická,chuť přetrvávající, pronikavá, štiplavá, lehce nahořklá.
Bývá přirovnávána ke chuťovému kříženci mezi novým kořením a černým pepřem.
Kubebový pepř přišel do Evropy přes Indii prostřednictvím obchodu s Araby.
V Evropě byl ve středověku jedním z vzácných koření.
Mletý se používal na maso, nebo do omáček.
Středověký recept používá kubebový pepř při výrobě omáčky “sarcenes”, připravené z mandlového mléka a směsi koření.
Využíval se k aromatizaci cukrovinek, nebo se konzumoval kandovaný.
Ocet s vylouhovaným kubebovým pepřem, kmínem a česnekem se používal ve 14 století v Polsku k přípravě marinád na maso.
Může být použit i do pikantních polévek
Kuebový pepř byl ceněn i pro své terapeutické účinky a využívaly jej různé tradiční a lidové medicíny
Balení: 10 g
100% přírodní koření bez přídavných látek, soli, Eček a glutamátů
(Cena: 590,- Kč/100g)
Zajímavosti:
Za dynastie Tchang byl lékaři podáván pro obnovu chuti k jídlu, proti šedivění či jako deodorační prostředek.
Kubebový pepř byl ve středověku přidáván i do kadidla a sloužil při exorcistických obřadech.
V Indii starověké Ajurvedské texty zmiňují kubebový pepř pži pžípravě různých hojivý prostředků - například ústní voda - při bolestech zubů, zápachu z úst, bolesti v krku, kašli a horečce.
Připravovali se z něj různé afrodisiakální masti pro aplikaci na pohlavní orgány pro zvýšení požitku.
Případně se používal i nápojů lásky, pro své afrodisiakální účinky a byl považován i za prostředek podporující oplodnění.