Úvod » Léčivé byliny a houby sušené » Jidášovo ucho 100 g Ex Herbis
Boltcovitka ucho Jidášovo je zdraví prospěšná a chutná houba.
Sušené Jidášovo ucho, známé také jako Auricularia auricula-judae, je jedlá houba s jemnou, gelovitou texturou a charakteristickým vzhledem.
Tato houba je tradičně využívána v asijské kuchyni a bylinné medicíně pro své nutriční vlastnosti a přírodní složení.
Aktivní látky v sušeném Jidášově uchu
Polysacharidy (např. beta-glukany) – přírodní složky, které podporují imunitní systém a mají protizánětlivé vlastnosti.
Antioxidanty – houba obsahuje přírodní antioxidanty, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vitamíny (vitamíny skupiny B, vitamin D) – podporují energetický metabolismus a zdraví pokožky, nervového systému a kostí.
Minerály (vápník, železo, draslík, hořčík) – přispívají k celkovému zdraví organismu, podpoře imunity a udržení rovnováhy elektrolytů v těle.
Aminokyseliny – důležité stavební bloky pro regeneraci tkání a zdraví svalů.
Využití sušeného Jidášova ucha
Kulinární použití – sušené Jidášovo ucho je často rehydratováno a používá se v polévkách, salátech nebo asijských pokrmech.
Jeho jemná struktura se dobře hodí do různých směsí a může být skvělou alternativou k živočišným bílkovinám.
Výroba vývarů a čajů – po rehydrataci lze z Jidášova ucha připravit vývar nebo čaj s jemnou, bylinnou chutí.
Kosmetika – díky vysokému obsahu minerálů a antioxidantů může být sušené Jidášovo ucho využito ve výrobcích zaměřených na zlepšení zdraví pokožky a pleti.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu nebo v herbáři.
Pokud potřebujete poradit, jsme Vám k dispozici na chatu.
Způsob použití v kuchyni:
před použitím je vhodné houby namočit na 2 hodiny do vody nebo mléka
Používá se v čínské kuchyni, masové a zeleninové pokrmy, polévky, rizota, saláty.
Houba je určená k tepelné úpravě
10g sušených hub vydá za cca 100 - 140 g čerstvých hub
V asijské kuchyni je Jidášovo ucho součástí hlavních jídel z masa i zeleniny, tradičních polévek a také klasického čínského zelného salátu.
Využití Jidášova ucha v gastronomii je pestré a neomezuje se jen na asijskou kuchyni.
Ozvláštníme jím i českou bramboračku nebo gulášovku,
velmi chutné je v hovězí polévce,
dobře se vyjímá v rizotu a různých salátech.
Balení 100 g
VÝROBCE: | Rosby Czech s.r.o. Na_Bělidle 64/3 Praha 5 |