optimalizace PageRank.cz

Slovníček - obsahové látky

Výkladový slovníček některých obsahových a aktivních látek

Caryophyllen

je přírodní bicyklický sesquiterpen a je součástí mnoha esenciálních olejů, zvláště hřebíčkového, esenciálního olej z konopí Cannabis sativa, rozmarýnového a esenciálního oleje z chmele.
Caryophyllen je jedna z chemických sloučenin, která přispívá ke kořenitostí černého pepře. Látka vykazuje protizánětlivé účinky. Nemá psychotropní účinky.

Oxid carophyllenu je látka zodpovědná za identifikaci marihuany  psy cvičenými na vyhledávání drog


V přírodě se vyskytuje v esenciálních olejích např. následujících rostlin:
Konopí seté (Cannabis sativa)
Kmín černý (Carum nigrum)
Hřebíček (Caryophyllus aromaticus)
Chmel otáčivý (Humulus lupulus)
Bazalka (. Ocimum spp)
Oregano (Origanum vulgare)
Černý pepř (Piper nigrum)
Levandule (Lavandula angustifolia)
Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)
Skořice (Cinnamomum zeylanicum)

Eugenol

(sumární vzorec C10H12O2, kyselina hřebíčková je organická sloučenina. Eugenol patří mezi fenylpropanoidy. Je to bezbarvá až bledě žlutá olejovitá kapalina extrahovaná z některých esenciálních olejů, zvláště z hřebíčku, muškátového oříšku, skořice a bobkového listu. Je částečně rozpustný ve vodě a dobře rozpustný v organických rozpouštědlech. Má příjemnou, kořennou hřebíčkovou vůni.

Název vznikl z vědeckého (latinského) názvu rostliny, z níž se získává koření hřebíček (hřebíčkovec vonný, lat. Eugenia aromaticum nebo Eugenia caryophyllata). Eugenol je zodpovědný za vůni hřebíčků. Je hlavní složkou hřebíčkového esenciálního oleje, v němž tvoří 85 - 90 %

Eugenol se používá v při výrobě parfémů, ochucovadel, esenciálních olejů a v medicíně jako lokální antiseptikum a anestetikum. Smíšen s oxidem zinečnatým tvoří směs, která se používá jako zubní výplň (díky antiseptickým účinkům) a v protetických aplikacích v zubním lékařství.

Humulen

je terpen (Seskviterpen) vyskytující se hlavně v chmelu otáčivém. Podílí se na složení lupulínu, což je látka, která se získává ze žláz na chmelu a jeho charakteristická hořká chuť ochucuje právě pivo. Zároveň má desinfekční účinky, humulon především zabíjí kvasinky.

Hypericin

Je červené fluoreskující barvivo , jedna ze dvou hlavních látek obsažených v extraktu z třezalky (Hypericum perforatum). Polycyklický derivát anthrachinonu s velkým počtem konjugovaných dvojných vazeb, díky kterým má fotosenzibilující účinky; využívá se v lékařství, protože obsahuje látku, která zabraňuje narušení a rozpadu neurotransmiterů a příznivě ovlivňuje činnost mozku. Inhibicí dopamindekarboxylázy zvyšuje koncentraci dopaminu v některých částech CNS

Vanilin ( 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyd)

 je bílá krystalická látka se silnou květinovou vůní a sladkou chutí. Chemicky se řadí mezi fenoly, ethery a aldehydy.

Je hlavní těkavou složkou silice obsažené v plodech (tobolkách), tedy v koření zvaném vanilka a získávaném z různých druhů orchidejí rodu vanilkovník (Vanilla). Synteticky vyráběný vanilin je přibližně pětsetkrát lacinější než přírodní ale bývá méně chutný; protože vanilin připravený extrakcí z vanilek obsahuje jako příměsi řadu dalších organických vonných a chuťových látek.  Přírodní i syntetický vanilin se používá především k ochucování sladkých jídel, pochutin a nápojů v potravinářském průmyslu, při přípravě vonných esencí pro výrobu parfémů, voňavek, mýdel a jiných hygienických prostředků a v menší míře i ve farmaceutickém průmyslu a v lékařství, zejména jako doplňková součást tekutých přípravků (kapek, kloktadel aj.) a mastí.

Glukomanan

je polysacharid obsažený v hlízách rostliny Amorphophallus konjak (Zmijovec konjac).

               

Je to vláknina pektinového typu, která má mimořádně příznivé účinky na metabolismus, zejména jeho zpomalení. Prodlužuje dobu nutnou ke vstřebání sacharidů z potravy a tím pádem se po jídle dramaticky nezvýší hladina cukru v krvi (potravina má nízký tzv. glykemický index). Současně Glukomanan, díky své vysoké schopnosti nabobtnání, vyvolává pocit sytosti. Konjaková mouka se běžně používá k přípravě potravin v Asii a je obecně řazena mezi zdraví prospěšné složky stravy. Historicky je velmi oblíbená v Japonsku, Číně a Korei. Napomáhá regulaci vstřebávání tuků a cukrů a je považován za jeden z důvodů nízkého výskytu obezity a cukrovky v těchto zemích. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdil, že Glukomanan napomáhá hubnutí při dávce 3g denně.  

Studie prokázaly, že konzumace glukomananu měla vliv na statisticky významné zlepšení hladiny celkového cholesterolu u obézních pacientů. (Walsh DE, Yaghuobian V, Behforooz A (1984): Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study. Int j Obes 8(4) 289 – 293.) U zdravých lidí mělo užívání 3,9 g glukomananu, po dobu 4 týdnů, pozitivní vliv na hladinu celkového cholesterolu, LDL, Triglyceridů a systolický krevní tlak. Triglyceridy v krvi klesly až o 23%. (Arvill A, Bodin L (March 1995) Effect of short-term ingestion of konjac glucomannan on serum cholesterol in healthy men. Am. J. Clin. Nutr. 61(3): 585 – 589.)

Do další dvakrát slepé studie, trvající 8 týdnů, bylo zapojeno 20 obézních pacientů. Užívající buď placebo nebo potravinový doplněk s obsahem 1 g glukomananu. Během studie si pacienti ponechali své stávající stravovací návyky i způsob života. Výsledek prokázal, že u pacientů užívajících glukomanan klesla výrazně hladina krevního cholesterolu a jejich hmotnost se snížila průměrně o 2,5 kg. (Walsh DE, Yaghuobian V, Behforooz A (1984): Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study. Int j Obes 8(4) 289 – 293.)


Obecně se udávají následující příznivé účinky konzumace glukomananu:

Snížení glykemického indexu konzumovaných potravin (udržuje rovnoměrnější hladinu cukru v krvi a tím eliminuje ataky tzv. vlčího hladu.

Zvětšením svého objemu (nabobtnáním) poskytuje delší pocit plného žaludku, a tak se hodí k udržování tělesné hmotnosti i jako součást redukčních režimů.

Pokrytím střevní stěny přirozeným způsobem příznivě reguluje vstřebávání sacharidů a tuků z potravy.

Snižuje produkci jedovatých látek střevními bakteriemi, zvětšuje a změkčuje obsah střev, čímž upravuje vyprazdňování.

Má prebiotické účinky, tzn., že napomáhá růstu „dobrých“ acidofilních bakterií v zažívacím ústrojí.

Je velmi vhodný při poruchách metabolismu sacharidů a tuků, při nadváze či narušené střevní mikroflóře.

TOPlist